Het Smedinghuis als aanjager van de gebiedsontwikkeling in het Lelycentre.

Op 11 oktober en 1 november is de Globale Gebiedsvisie Lelycentre besproken met de raad.
Eigenaren en het college zitten in een impasse. Het college wil, op basis van scenario 3 (chirurgisch ingrijpen), een gebiedsplan maken en initiatieven die niet strijdig zijn met de Woonvisie en de beleidsnota Wonen Welzijn Zorg zoveel mogelijk te faciliteren.

Twee eigenaren willen een stevig programma met sociale woningbouw realiseren wat strijdig is met de beleidsnota’s. Ik ben zelf betrokken bij de transformatie van het Noorderwagenplein 6. Een kantoor van 9.000m² met een programma van 126 studio’s.

Om uit deze impasse te komen kan de gemeenteraad kaders stellen met welk woningbouwprogramma het gebied wordt ontwikkeld. Als ze kiezen voor een programma met duurdere koop- en huurwoningen hebben de eigenaren een forse opgave.

Het gebied is onaantrekkelijk en in de omgeving bevinden zich voornamelijk sociale huur- en koopwoningen. Het gebied heeft een impuls nodig met als doel om de gebiedsontwikkeling op gang te brengen en wellicht ook de eigenaren te verleiden om voor een andere doelgroep te ontwikkelen.

Op 11 februari 2012 schreef ik in mijn blog dat cultureel erfgoed gewilde locaties zijn. Herbestemde industriële complexen blijken te fungeren als katalysator van ontwikkelingen. Als aanjager voor kwaliteitsverbetering in de omgeving, als motor voor innovatie, als trekker voor cultuur en ontmoetingsplek voor bewoners.

Nu wil het zo zijn dat in het gebied het Smedinghuis is gelegen. Een complex met veel leegstand maar ook veel potentie. Er staan zoveel vleugels leeg dat een herbestemming naar wonen (evt. met zorg) mogelijk moet worden gemaakt. Het industriële karakter van het pand leent zich er uitstekend voor om duurdere loftappartementen te realiseren die verhuurt dan wel verkocht kunnen worden.

De huidige eigenaar Rijksvastgoedbedrijf is niet de partij die dit op wil pakken. Daarom pleit ik voor een Smedinghuis Ontwikkelings Maatschappij (SOM). Deze nieuw op te richten ontwikkelingsmaatschappij kan het vastgoed overnemen en kan de ontwikkeling van de woningen op gaan pakken. De gemeente kan in de SOM participeren zodat zij enerzijds invloed kan uitoefenen op het behoudt van het erfgoed en anderzijds de nieuwe woningbouw als katalysator van de gebiedsontwikkeling inzet.

De Tramremise in Amsterdam is op dezelfde wijze ontwikkeld. Zie dit artikel op www.herbestemming.nu

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s