Gegevens over vastgoed van het Rijk openbaar

Vanaf 12 juli 2016 staan alle verkooptransacties van het Rijksvastgoedbedrijf over het jaar 2015 op https://data.overheid.nl. Het gaat om gegevens van bijvoorbeeld verkochte leegstaande kantoren, kazernes, rechtbanken en gevangenissen.

Het openbaar maken van alle verkoopgegevens is een eerste stap. De komende drie jaar worden ook andere datasets over vastgoed van het Rijk voor iedereen toegankelijk. Dat zijn bijvoorbeeld gegevens over huur en aankoop van vastgoed, een overzicht van alle gebouwen en gronden van het Rijk, (ver)bouw- en renovatieprojecten, kunst in en bij rijksgebouwen, monumenten in staatsbezit en gegevens over verhuur en pacht.

Vooral met het openbaar maken van koop- en verkoopgegevens levert het Rijksvastgoedbedrijf een bijdrage aan een transparantere vastgoedmarkt.

Vertaling naar de markt
In de lijst heb ik een sortering gemaakt naar type vastgoed. Enerzijds locaties geschikt voor sloop-nieuwbouw, herbestemming van kantoor naar wonen en monumentaal vastgoed.

Er zijn twee locaties geschikt voor sloop-nieuwbouw. De grondprijs bedraagt € 40 – €45 per m².

Er zijn acht kantoorpanden in 2015 verkocht die geschikt zijn als herbestemming naar wonen. De prijs per m² BVO bedraagt gemiddeld € 325 (range: € 97 – € 776). Wat opvalt is dat het niet uitmaakt of de locaties in de randstad zijn gelegen of in de rest van NL. Hier valt de ‘goedkope’ transactie van Westzeedijk te Rotterdam op (aankoop € 128 per m² BVO), het pand is getransformeerd naar 148 huurappartementen voor starters (bron).

Monumentaal vastgoed heeft natuurlijk een hogere intrinsieke waarde. Dit komt ook tot uiting in de prijs per m² BVO. Deze bedraagt voor monumentaal vastgoed gemiddeld € 1.385 per m² BVO. Wat opvalt zijn de ‘goedkope’ transacties in Delft (Korte Geer) en Den Haag (Herengracht).

Driestart bv heeft het pand in Delft aangekocht met de bedoeling om een hotel annex restaurant en zalencentrum te vestigen (bron). Euraco bv herbestemd het pand aan de Herengracht 17 en 19 naar 18 appartementen (bron).

Totale lijst:
blog Gegevens over vastgoed van het Rijk openbaar

Klik hier voor het downloaden van de gehele excel lijst.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s