Regioplan Wind Flevoland – Een andere kijk op de zaken

De opwekking van elektriciteit met behulp van windenergie is een groeiende ruimtegebruiker in Nederland die veel aandacht krijgt van de samenleving. Overheden hebben te maken met een groeiende weerstand vanuit de samenleving op de geplande windparken.

De provincie Flevoland is gestart met een windplan: het Regioplan Windenergie Zuidelijk en Oostelijk Flevoland. Binnenkort zal deze bekend worden gemaakt maar de eerste uitkomst is bekend gemaakt. Bert Gijsberts melde in het programma Over Flevoland Gesproken van Omroep Flevoland dat de provincie het aantal windmolens wil verminderen door bestaande turbines te vervangen door minder exemplaren met meer vermogen. Die komen dan bij elkaar te staan in nieuwe windmolenparken (bron).

Kaart: Gerealiseerde en geplande windparken in Flevoland. Bron: Folder Basis, Provincie Flevoland

Gerealiseerde en geplande windparken in Flevoland

Gerealiseerde en geplande windparken in Flevoland

‘Windenergie en Flevoland: die twee horen bij elkaar. We moeten alle zeilen bijzetten om de samenleving te verduurzamen. Windenergie is hier een uitstekende oplossing voor.’ Anne Bliek, Folder Basis, Provincie Flevoland

Net als de provincie ben ik zelf ook een groot voorstander van windenergie. Maar ik zou willen dat de windparken goed in zijn omgeving worden ingepast. Bovenstaand beeld van de gerealiseerde en geplande windparken geeft weer dat dit op dit moment met weinig visie is neergezet.

Het ontwerp Structuurvisie Windenergie op land heeft dit ook opgemerkt: ‘Soms zal een grootschalig windturbinepark slechts zelf een structuur aanbrengen in een gebied en op die manier een betekenis toevoegen aan het landschap, bijvoorbeeld in een groot water dat geen inwendige landschapsstructuur heeft.’

De centrale en provinciale overheid hebben de volgende kansrijke windgebieden vastgesteld:

Kansrijk gebied Windenergie Nederland v1

Kansrijk gebied Windenergie Nederland

En het IJsselmeergebied / Markermeer in het bijzonder:

Kansrijk gebied Windenergie IJsselmeergebied

Kansrijk gebied Windenergie IJsselmeergebied

Om de windparken in zijn omgeving te ontwerpen stel ik voor dat Marisja van Weegberg een prikportret maakt in het landschap. Met een prikportret worden essentiële lijnen van een gezicht of afbeelding omgezet in gaatjes. Op de plek van de puntjes worden de windmolens geplaatst. Hiermee ontstaat het grootste kunstwerk van Nederland en misschien wel ter wereld.

Enkele afbeeldingen van gerealiseerde kunstwerken:
Afbeelding kunstwerk Marisja van Weegberg [2] Afbeelding kunstwerk Marisja van Weegberg
Afbeeldingen: Marisja van Weegberg

Op deze website leest u (volgens de Provincie Flevoland) alles over de plannen voor windenergie van de provinciale en gemeentelijke overheden in Flevoland: https://www.flevoland.nl/producten-en-diensten/brochures-windenergie/index.xml

Advertenties

Een Reactie op “Regioplan Wind Flevoland – Een andere kijk op de zaken

  1. I.p.v. de bovengetoonde kinderlijke ”kunstwerken” van Marisja van Weegberg moet het toch niet zo moeilijk zijn om iets toepasselijkers te bedenken, zoals bijv. afbeeldingen van de zeilschepen of vissersboten die het IJsselmeer al eeuwen hebben bevaren ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s