Broedplaats – definitie

Een broedplaats is een verzamelgebouw van (betaalbare) werkplekken (co-work spaces), kantoorruimten, ateliers, oefenruimtes en in sommige gevallen woonruimtes voor kunstenaars en ondernemers in de culturele en creatieve sector. De diversiteit van gebruikers (kunstenaars pur sang en creatieve ondernemers) beïnvloeden elkaar en zorgen voor synergie en meerwaarde.

Broedplaatsen blijken een sociale, economische of culturele effecten te hebben op zijn omgeving mits hier actief op gestuurd wordt in de programmering van activiteiten en samenstelling van gebruikers en functies.

In interviews met broedplaatsgebruikers kwam bovendien naar voren dat de grootte (in m²), de functie (mate van commercialiteit) en de locatie de programmatische mogelijkheden kunnen verruimen en beperken en daardoor van grote invloed zijn op de invulling van de broedplaats. Iedere context is anders en vraagt (dus) om andere eigenschappen van de creatieve broedplaats; om een andere stedelijke waarde.

Met dit als uitgangspunt zijn er drie broedplaats concepten ontwikkeld met ieder hun eigen, op de context afgestemde stedelijke waarde: Expose, Interact en Attract.

Expose is een broedplaats waar volop mogelijkheden worden geboden om de cultuurproductie te presenteren aan bezoekers. Het zijn de woonmilieus in en direct rondom het centrum waar Expose het beste gedijt.

– In Interact staat de interactie tussen de broedplaatsgebruikers en de buurt met zijn bewoners centraal. De waarde van Interact is in wijken met een lage sociaal economische status en met veel stadsvernieuwingsprojecten.

Attract is een broedplaats voor extreem extraverte creatieve bedrijvigheid en diverse (culturele) publieksfuncties die gezamenlijk een sterk imago op kunnen bouwen en publiek trekken. Attract is geschikt voor leegstaande kantoren locaties en leegstaande industriële locaties (bedrijventerreinen).

Bron: http://kennisbank.platform31.nl/websites/kei2011/files/documentatie/ConceptontwikkelingvoorCreatieveBroedplaatsen_Verschoor_jul2009.pdf

Reactie tonen  Prullenbak | Als spam markeren

Advertenties

4 Reacties op “Broedplaats – definitie

  1. Pingback: Exploitatie modellen voor leegstaande kantoren. De #leegstand voorbij… | peterkrol

  2. Reblogged this on kwalitisme and commented:
    Er moeten veel meer broedplaatsen komen! Peter doet goed werk in Lelystad, ik ga proberen dit voorbeeld in Almere te volgen!

  3. Beste Paulien. Inderdaad, ik heb de bron even toegevoegd in de blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s