Winkel leegstand praktisch oplossen [2]: Bottom-up ontwikkelingen in het stadscentrum

Op 29 januari heeft Omroep Flevoland melding gemaakt van ons plan om bottom-up ontwikkelingen in het centrum van Lelystad mogelijk te maken.

Hier de link: Alternatief plan voor stadscentrum.

Wij doen een beroep op de eigenaren van leegstaande bedrijfs- en winkelpanden. Inwoners en organisaties zouden zonder kosten in de gelegenheid gesteld moeten worden om projecten te verwezenlijken. Op die manier zou een breed en gevarieerd publiek naar het centrum worden getrokken.

Wij hebben ons laten inspireren door Marcus Westbury, die in het Australische Newcastle zijn succesvolle project ‘Renew Newcastle’ in de markt zette. Daarbij kregen 150 leegstaande panden een nieuwe bestemming.

Aanpak
Centraal in de aanpak staat het creëren van beleving in het Lelystadshart en het oplossen van (structurele) leegstand. Door inwoners en organisaties van de stad, de gebruikers, ruimte te bieden voor experimenten kunnen we op zoek gaan naar tijdelijke en semi-permanente activiteiten en invullingen in het stadshart.

Tijdelijke invulling (bottom-up initiatieven) geven een nieuwe betekenis aan panden en zijn omgeving. Een proces van Placemaking. Bottom-up projecten voor het aanwakkeren van nieuwe inzichten, mogelijkheden en ideeën zonder de behoefte van de gebruikers over het hoofd te zien. De experimentele zoekwijze levert resultaten voor het maken van beslissingen over een ‘te maken’ levendig stadshart. In zekere zin observeren we de behoeftes van het stadshart zonder deze te projecteren op andere steden. Het doel is een eigen stadshart in plaats van een soortgelijke stad.

Bewoners en organisaties moeten zich kunnen binden aan het centrum. De bewoners worden niet meer enkel consumenten, maar deelnemers met als doel het aantrekken en behouden van een gevarieerd publiek. Het Lelystadshart wordt niet alleen een shoppingcentrum maar de focus wordt verlegt naar de beleving van een Cultuurstad (zoals een centra oorspronkelijk functioneerde), zonder te pronken met ‘kunst’ als maker.

Advertenties

Een Reactie op “Winkel leegstand praktisch oplossen [2]: Bottom-up ontwikkelingen in het stadscentrum

  1. Reblogged this on kwalitisme and commented:
    Interessant!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s