De Plaspoelpolder – Rijswijk – aantrekkelijker en levendiger.

De Plaspoelpolder in Rijswijk heeft veel leegstand, tot wel 23% van de kantoorpanden staat leeg. Ondernemers en gemeente werken samen om de leegstand in de Plaspoelpolder terug te dringen. Middels een serie van bloggen wil ik mijn visie op de Plaspoelpolder met jullie delen. Deze blog is een eerste van een reeks.

Diversiteit
De Plaspoelpolder is een zeer goed bereikbaar bedrijventerrein en kantorengebied maar wordt gekenmerkt door een eenzijdig aanbod: bedrijvigheid. Wil je een interessant leefmilieu creëren is een fijnmazige diversiteit van gebruiksfaciliteiten die elkaar wederzijds ondersteunen, zowel economisch en sociaal

Volgens Jane Jacobs zijn er voorwaarden waar aan moet worden voldaan om een bruikbare grootstedelijke diversiteit tot stand te brengen en dat planning stedelijke vitaliteit kan creëren. De straat en stoep is daar 1 van.

Straten en stoepen zijn de belangrijkste openbare ruimtes van een stad. Trottoirs, mensen die er gebruik van maken tezamen met de gebruiksfaciliteiten die er aan grenzen maken de stad levendig. De Plaspoelpolder kent geen aantrekkelijke straten:

  
Beelden: Google Streetview

20-Minute Walk
In mijn vorige blog ‘De 20-Minute Walk’ schreef ik al over de TED Talk van Kent Larson. Ook de Plaspoelpolder is zo’n compacte stedelijke cel (rode cirkel) met een radius van 1 mile = 20 minuten lopen.

Binnen deze stedelijke cel moet een diversiteit aan functies ontstaan. Begonnen kan worden om bestaande gebouwen open en bereikbaar te maken vanaf de straat. Op straatniveau kan een scala aan gebruiksfaciliteiten ontstaan: werken, wonen en winkelen.


Een voorbeeld uit Den Haag.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s