‘Shared Space’ op de Zuigerplasdreef – Lelystad.

Op 11 juli heb ik al eens geblogd over de gescheiden infrastructuur in Lelystad (kijk hier). Via een blog kwam ik op een interessante pecha kucha terecht van Barry Wilson die ik jullie niet wil onthouden: ‘Improving our City Streets

Steden in de US laten automobilisten en voetgangers elkaar op een intuïtieve manier met elkaar omgaan. Met een radicale make over worden straat oppervlakken verhoogd tot hetzelfde niveau als de troittoirs. Opstanden worden geëlimineerd, bomen, planten en voetgangers krijgen het domein terug wat eens van de automobilist was.

Automobilisten en voetgangers worden verwacht hun intelligentie en observatievermogen te gebruiken om veilig te functioneren in de multi functionele omgeving. De nieuwe aanpak – ‘Shared Spaces’ – wordt in diverse steden geïmplementeerd en komt zelfs uit Nederland overwaaien.

Zuigerplasdreef
Met de aanleg van het Groene Carre heeft de Zuigerplasdreef tussen de Houtribdreef en het Lelystadshart zijn functie grotendeels verloren. Het is minder druk en dat vertaald zich in een verkleining van het asfaltoppervlak (van 2 x 2 naar 2 x 1 banen).

Dit gedeelte van de Zuigerplasdreef is uitermate geschikt voor herprofilering van de weg en het gebied. Een ‘Shared Space’ initiatief kan een belangrijke stap zijn om het gebied Schans – De Veste op een verantwoorde wijze te koppelen aan de wijk Pampus en Damrif.

Een voorbeeld van een inrichting:
 
Bestaande situatie Zuigerplasdreef vs nieuwe situatie

De Kustrifbrug, de Zandbankbrug en de Centrumbrug kunnen komen te vervallen, oversteken worden gelijkvloers uitgevoerd. De nieuwe uitvoering van de Zuigerplasdreef kan een aanjager zijn voor herontwikkeling van het gebied De Meent naar wonen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s