Festivalisering en/of Co-Creatie in de gebiedsontwikkeling.

Gehoord in Amsterdam op 5 juli 2012: bijeenkomst Co-Creatie en Co-Makers.

De crisis zorgt voor hervormingen in de wijze waarop vastgoed- en gebiedsontwikkeling door publieke en private partijen wordt aangepakt.

De traditionele aanpak van ontwikkelen werkt niet meer, zowel de producten als de aantallen worden niet meer opgenomen door de markt, de klanten zijn kritisch.. Oude opvattingen over publiek-private rolverdeling en processturing vanuit de gemeente zijn aan herziening toe. Hoe kunnen we echt bouwen met de klant, de traditionele rolpatronen doorbreken, de doorlooptijden aanzienlijk verkorten, risico’s beheersen en meer flexibiliteit in het ontwikkelproces brengen? Hoe kunnen klanten, gemeente, marktpartijen elkaar beter vinden?

De tijd gaat door en ondertussen ontstaan er veel nieuwe initiatieven in de stad. OGA en AM organiseerde op 5 juli een bijeenkomst Co-Creatie en Co-Makers om actuele voorbeelden van deze andere werkwijze te horen.

Festivalisering
Zef Hemel was één van de sprekers en hij gaf een lezing over Festivalisering van de gebiedsontwikkeling. Zijn pleidooi is een nieuwe kijk op gebiedsontwikkeling middels grote evenementen en festivals. Als voorbeeld het 700 jarig bestaan van Amsterdam (1975) waarin een aantal grote investeringen in kunst en cultuur hebben plaatsgevonden. Bijvoorbeeld de eerste Sail werd georganiseerd en diverse museums gerenoveerd waar de stad Amsterdam nu nog van profiteerd.

Een korte bloemlezing van de evenementen:
 2013 400 jaar grachtengordel
 2016 EK atletiek (thema: sport)
 2019 Universiade (thema: sport)
 2022 floriade (thema: voedsel)
 2025 Amsterdam 750 jaar (thema: water)
 2028 Olympische Spelen (thema: Sport)

Duurzame ontwikkeling ontstaat door het bestaande te benutten en te investeren op de lange termijn. Investeringen in cultuur, sportvoorzieningen, hotels, openbare ruimte en infra koppel je aan de te organiseren evenementen. Waarmee de culturele infrastructuur als aanjager dient van de fysieke infrastructuur.

 
Gehoord in Amsterdam op 3 juli 2012: Joint Venture 2012! Burgers maken de stad.

Hoe anders was het bij de bijeenkomst Joint Venture 2012! Ondanks of misschien wel juist vanwege de oprukkende economische crisis starten Amsterdammers massaal nieuwe en kleinschalige initiatieven: Burgers maken de stad! Bottom-up en veelal gebruik makend van nieuwe media nemen ze het heft in eigen handen om communities te starten die de eigen buurt, wijk of werkomgeving van nieuw elan voorzien.

Zelf doen
Vanuit gedeelde ambities en belangen verbinden bewoners en sociaal ondernemers zich om samen de stad te maken. Met moestuinen verbouwen ze niet alleen hun eigen voedsel, maar scheppen ze ook nieuwe gemeenschappen. Energie en zelfbouw coöperaties, Trusts en wijkondernemingen zijn samenwerkingsverbanden die alternatieve vormen van gebiedsontwikkeling en publieke diensten mogelijk maken. Offline en online ontstaan allerlei ruilmarkten waarmee ze gereedschap, diensten en wat al niet meer onderling uitwisselen. Het motto: Delen is het nieuwe hebben!

Alternatieve economie
Met nieuwe verdienmodellen, crowdfunding en lokale munteenheden initiëren bewoners hun eigen alternatieve economieën. Uitgangspunt is om de waardecreatie waar zij hard aan werken ook terug de eigen wijk in te laten vloeien. Gedeeld eigenaarschap en ondernemerschap lijken daarom de Amsterdamse toverwoorden voor de komende jaren.

 
Wat beide bijeenkomsten bindt is het feit dat festivals en evenementen laagdrempelig zijn voor het publiek en dient het als ontmoetingsplek voor burgers en professionals en het kan een belangrijke rol spelen in de stads- of gebiedspromotie en marketing.

Niet alleen een directe impuls door het trekken van bezoekers, maar ook op de langere termijn, omdat het een bijdrage levert aan een positief imago van de stad of gebied. Met een cultureel middel wordt een economisch doel nagestreefd (Boogaarts 1992).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s