Informele werklocaties in Flevoland | Het kantoor van de toekomst.

Gelezen in het rapport ‘Economie en Arbeidsmarkt 2011-2012 Flevoland’
Een bericht van de Provincie Flevoland. ‘Flevoland behoort tot de koplopers in Nederland als het gaat om Het Nieuwe Werken. De economie en arbeidsmarkt evolueren in een snel tempo naar een kennis- en netwerkeconomie. Het Nieuwe Werken is in opkomst.‘

In het rapport is de verklaring opgenomen dat dit komt omdat in de productiestructuur van Flevoland veel dienstverlenende sectoren zijn vertegenwoordigd. De activiteiten in deze sectoren zijn vaker footloose dan in andere branches.

De hoge uitgaande pendel (ca. 84.000 pendelaars in Flevoland) naar Amsterdam en Utrecht heeft hier ook een sterke invloed op. Uit onderzoek blijkt dat inwoners uit Flevoland een gemiddeld langere reisafstand en reisduur hebben. Met de congestie op de A6/A1 en A27 helpt dit mee om het thuiswerken populair te maken.

Het hoge aandeel ZZP’ers zorgt voor een verhoging van het aandeel thuiswerkers. Flevoland telt veel eenmansbedrijven. Volgens het rapport vanwege de demografische structuur van de provincie, de sterke pioniersmentaliteit en het ondernemersklimaat.

Toekomstige Werklocaties
‘In de woonwijk is meer flexibiliteit in bestemmingsplannen nodig en is er behoefte aan ontmoetings- en vergaderfaciliteiten. In de toekomst zijn er waarschijnlijk minder kantoormeters nodig doordat het aantal vierkante meter per medewerker afneemt. Verder is er een toenemende behoefte aan flexibele kantoorconcepten.’

De sterke vertegenwoordiging van ZZP-ers (het aandeel ZZP-ers bedraagt 12% = 3% hoger dan NL) heeft een grote invloed op de huidige en toekomstige behoefte aan bedrijfshuisvesting. De hoge pendel en de ZZP-ers (en de daarmee gepaard gaande thuiswerkplekken) zorgt voor een verschuiving naar informele werklocaties. Het thuiswerken en de groei van het aantal ZZP’ers heeft vooral effect op de woonwijken en de kantoorlocaties.

Startende bedrijven starten bij voorkeur vanuit huis. Zodra ze groeien of het alleen thuiswerken beu zijn zullen zij een kantoorruimte zoeken. Sommige bedrijven willen gasten kunnen ontvangen en zijn daarom op zoek naar een representatieve kantoorruimte.

‘Uit de studie komt naar voren dat de woonwerkgebieden in de periode 2000-2010 een belangrijkere rol zijn gaan innemen als vestigingsplaats voor bedrijven. De centrumgebieden zijn daarentegen juist minder belangrijk geworden.‘

Uit eigen onderzoek (2012) blijkt dat respondenten de voorkeur hebben voor stationlocaties (42%) en locaties in het centrum of (vlak bij) thuis (ieder 33%). Snelweglocaties (17%) en kantorenlocaties (8%) worden minder als voorkeur genoemd. De conclusie dat ondernemers niet in centrumgebieden willen werken is wat mij betreft niet correct.

Gelet op de voorkeur voor locaties bevinden zich de toekomstige werklocaties waar voldoende bereikbaarheid en beleving is!

Winning workspaces: ruimte voor Flexibiliteit
In steeds meer bedrijfstakken hebben bedrijven een vaste kern met personeel, met daarom heen een schil van uitzendkrachten en ZZP’ers. Dit vraagt een andere invulling van kantoren vastgoed. Ervaring leert dat bedrijven op zoek zijn naar plekken waarin je niet alleen een kantoor huurt maar ook een gezamenlijke plek om je gasten te ontvangen, gezamenlijk de lunch kan nuttigen, kan vergaderen maar waar ook flexibele werkplekken in het gebouw aanwezig zijn. Op deze flexplekken kunnen mensen zich terugtrekken als het op hun eigen kantoor te druk is met (flexibel) personeel of bezoekers.

‘Medewerkers zullen ook extra eisen gaan stellen aan de voorzieningen in de kantooromgeving. Die wordt multifunctioneler, waarbij ook ruimte is voor ontspanning en consumptie.’

Eigen onderzoek toont aan dat draadloos internet (92%), kopie, print en scanmogelijkheid (83%) en netwerkborrels (50%) als belangrijkste faciliteiten worden aangemerkt. Daarna komen lunch, diner (42%), ICT netwerk (33%) en vergaderfaciliteiten.

Het kantoor van de toekomst
‘Netwerken en ontmoetingsplekken worden daarbij steeds belangrijker. Dit zal ook zijn weerslag hebben op de ruimtelijke patronen in het stedelijk gebied en de behoefte aan formele werklocaties en dan vooral kantoren.’

Het kantoor van de toekomst omvat een diversiteit aan plaatsen om te verblijven: traditionele cellenkantoren, flex werkplekken, en vergaderlounges.

Het kantoor van de toekomst zal geen onderscheid meer maken tussen de inside arbeidsmarkt (de mensen die binnen een organisatie werken) en de outside arbeidsmarkt, vooral bestaande uit ZZP’ers die voor zichzelf werken en zich wisselend verhuren aan die organisaties. Het kantoor van de toekomst zal meer flexibiliteit bieden in het huurcontract om organisaties (al dan niet tijdelijk) te laten groeien of krimpen.

Dat vergt een andere indeling van de kantoorgebouwen, die veel flexibele werkruimten moeten kennen (incubatorruimtes), social area’s (voor kortdurend overleg en om de lunch te gebruiken) en een centraal aanbod van voorzieningen (lunch – diner, en diverse netwerkmogelijkheden).

Het nieuwe kantoor: restaurant, vergadercentrum, incubatorruimtes, traditionele cellenkantoren en diverse social area’s.

Het rapport maakt ook melding van de noodzaak voor een bemenste ontvangstbalie en voorzieningen aanwezig zijn zoals secretariële ondersteuning. Uit eigen onderzoek blijkt dat (kleinere) ondernemers daar niet op zitten te wachten. Secretariële ondersteuning wordt wel ingeschakeld zodra daar behoeft aan is en de bemenste ontvangstbalie drukt zeer op de servicekosten.

Wat veel interessanter is is om een communitymanager in te schakelen die bedrijven met elkaar verbindt en leuke evenementen organiseert.

Advertenties

2 Reacties op “Informele werklocaties in Flevoland | Het kantoor van de toekomst.

  1. Pingback: Informele werklocaties en de vertaling naar Lelystad: stadhuisplein als wifi-plein. | peterkrol

  2. Reblogged this on kwalitisme and commented:
    Het klopt me wat ik zie en hoor. Nu nog initiatieven om dit mogelijk te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s