Economisch Perspectief Lelystad: focus op kenniswerkers

Met het uitkomen van het onderzoek ‘Economisch Perspectief Lelystad’ van professor Pieter Tordoir heeft de gemeente Lelystad een nieuw acquisitiebeleid opgesteld met als doel de economie in de stad te laten specialiseren op de gebieden waarin men uitblinkt. De conclusie van professor Pieter Tordoir is dat er in Lelystad kansen liggen voor bedrijven op het gebied van industrie, handel, vervoer en communicatie.

Het rapport lezende laat de gemeente Lelystad kansen liggen op het gebied van stedelijke economische ontwikkeling. Pieter Tordoir omschrijft in zijn rapport:

‘Ondernemende kwaliteiten in de stedelijke beroepsbevolking en aantrekkingskracht op ondernemende mensen zijn daarom vliegwielen voor stedelijke economische ontwikkeling. We mogen daarom verwachten dat het doorgroeiend ondernemerschap onder gevestigde en nieuwe Lelystedelingen zal toenemen.’

Pendelaars noemt Tordoirt ze in het rapport. Deze kenniswerkers zijn bij uitstek een bron voor groeikrachtige nieuwe ondernemingen. De aantrekkingskracht van Lelystad op deze kenniswerkers is vooral een gevolg van de woonkwaliteiten (betaalbaarheid, groen en ruimte) en de bijzondere ligging van Lelystad tussen de randstad en Zwolle.

 

 

 

 

 

 

 

Lelystad biedt volgens het rapport zowel een woonklimaat als ruime mogelijkheden voor bedrijfsontwikkeling en stelt voor om specifiek doelgroepenbeleid bij stedelijke (her-)ontwikkeling toe te passen: ruime grondgebonden woningen in een groene en blauwe omgeving met recreatiemogelijkheden onder handbereik….

Nieuwe ondernemers zullen zich echter niet snel vestigen in een nieuw bedrijfspand op één van de bedrijventerreinen maar de werkzaamheden zullen zich veel meer afspelen op de zolderkamer of keukentafel. Ook pendelaars zullen, onder invloed van Het Nieuwe Werken, in huis werken. Het verbinden van deze nieuwe ondernemers en pendelaars met het bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen is veel belangrijker.

 ‘Naast ruimte worden … netwerkvorming en ondernemerschap belangrijker voor vitale economische ontwikkeling.’ Pieter Tordoir, Economisch Perspectief Lelystad (2011)

Van de lokale overheid vraagt dit een actieve opstelling bij beleid en ontwikkelingen op lokaal en regionaal niveau. Naast de traditionele ondersteuning voor (door)starters op het gebied van voorlichting en begeleiding, huisvesting en financieringsfaciliteiten kan de gemeente zich richten op netwerkvorming tussen (hoog opgeleide) pendelaars, (door)starters en het bedrijfsleven (BKL, Go-MKB, JCI en Kiwanis), overheden (KvK, OMFL, Flowland en FLOO) en kennisinstellingen van Lelystad.

Pendelaars stimuleren om lid te worden van JCI, Kiwanis en Flowland zorgt voor verbondenheid met ondernemers. De stap naar ondernemerschap wordt wellicht makkelijker gemaakt vanwege het contact met ondernemers en samenwerkingen liggen in het verschiet. Stimuleren van flexibele werkplekken voor pendelaars en (door)starters is mijn inziens ook interessant.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s