De Waterwijzer: het kantoor van de toekomst?!

Toekomstvisie Waterwijzer, Lelystad. Afb @Triple-D

De afgelopen periode is er in de pers veel geschreven en gezegd (klik hier voor een overzicht). Op 5 oktober heeft er een artikel in de Flevopost gestaan waarin ik geopperd heb om De Waterwijzer een tijdelijke bestemming te geven. Met het maken van een businessplan en het vinden van een investeerder die het pand wilt omtoveren tot een multifunctioneel bedrijfsverzamelgebouw is er een nieuwe situatie ontstaan.

De doelgroep waar op gemikt wordt zijn bedrijven met een groot marktaandeel op de Lelystadse kantorenmarkt (de Cash-Cows) en voor bedrijven met een potentieel grote marktgroei (de Stars).

Cash-Cows                                                          Stars
– Zorg en Welzijn                                                                    Creatieve Industrie
– Niet-commerciële dienstverlening                             Kennisinstelling
– Huidige ondernemers uit Lelystad                              Pendelaars

De kammenstructuur maakt het mogelijk om elke kam zijn eigen identiteit te geven: Pionieren (= streekidentiteit), Ondernemen, Onderwijs en Zorg en Welzijn. De invulling van kleinschalige bedrijven gecombineerd met grotere ondernemingen kan voor interessante cross-overs zorgen waarin ruimte wordt geboden voor duurzame productinnovatie, kennisvalorisatie en economische ontwikkeling .

De plannen gaan uit van een rigoureuze verbouwing maar ook een andere opzet van het gebouw:
Door het parkeren te verplaatsen naar de zuidzijde (ter hoogte van de afgesloten Polderdreef) wordt het mogelijk onder de kammen een transparante invulling op de begane grond te realiseren. Hier passen enkele grote publieksfuncties zoals een Grand Café / Restaurant, Kinderdagverblijf of een publieksfunctie voor grote kantoorgebruikers. De openbare ruimte tussen de kammen en voor het gebouw wordt een belangrijk foerageer gebied ….

Cross-overs worden gestimuleerd door de aanwezigheid van ontmoetingsplekken in en om het gebouw maar ook het delen van voorzieningen (vergaderruimten, bedrijfsrestaurant ed.).

De Waterwijzer | Het kantoor van de toekomst?!
Het kantoor van de toekomst is een illusie. Het kantoor van de toekomst bestaat net zo min als ‘de werkplek’, ‘het bedrijf’ of ‘het huis’ van de toekomst. Ieder kantoor is uniek en iedere organisatie is anders maar dat De Waterwijzer waardevol is geweest blijkt wel uit de diverse gebruikers die er gehuisvest waren.

Bij de ontwikkeling van het gebouw is rekening gehouden met een flexibele opzet. De opdracht hield in ‘één of meerdere uit Den Haag te verplaatsen ministeries of gedeelten ervan’ een kantoorgebouw te ontwerpen, waarvoor pas in een later stadium de functies en functiegroeperingen bekend zouden worden.’ Mede hierom is gekozen voor een om-en-om schakeling van korte laagbouwvleugels (de kammen) en een kolommenstructuur. De indeling kan daarmee makkelijk omgezet worden van een cellenkantoor, een kantoortuin of zoals nu er g in zwang een kantoor gericht op Het Nieuwe Werken.
Architectuur | ‘Pionierswerk van Het Nieuwe Bouwen = Cultureel erfgoed.’
De architectuur van het pand is interessant. De Waterwijzer, in 1975 ontworpen door architect Jelle Jelles, is een pionierswerk van het ‘Nieuwe Bouwen’ en wordt gekenmerkt door:
– Transparantie, ruimte, licht en lucht (dit werd mede bereikt door het gebruik van moderne materialen en constructiemethoden);
– Functionaliteit (de architectuur wordt bepaald door het materiaal en de constructies van de samenstellende onderdelen); en
– Symmetrie en herhaling (een evenwichtige verhouding van ongelijke delen).
Mede daardoor heeft het NAI besloten om het ouvre van Jelle Jelles (en daarmee ook De Waterwijzer) op te nemen in het archief.

Cultureel erfgoed blijken gewilde locaties te zijn. Herbestemde industriële complexen blijken te fungeren als katalysator van ontwikkelingen. Als aanjager voor kwaliteitsverbetering in de omgeving, als motor voor innovatie, als trekker voor cultuur en ontmoetingsplek voor bewoners. Zie ook mijn blog ‘Waardecreatie met herbestemming van cultureel erfgoed.’.
Duurzaamheid | ‘Het meest duurzame kantoor is een bestaand kantoor’.
Huisvesting is één van de middelen om duurzaam te doen waar meestal de aandacht uit gaat van nieuwbouw. Maar een bestaand pand niet slopen is duurzamer dan nieuwbouw en leegstand vastgoed heeft de meeste kansen en gelegenheid om ingrijpende verbeteringen aan te brengen .

De opzet van het gebouw maakt het mogelijk om diverse energietechnieken toe te passen. Aan de volgende investeringen wordt gedacht:
– Warmte – Koude opslag in combinatie met vloerverwarming;
– LED-verlichting voor de diverse ruimten;
– PV-cellen op het dak;
– Betere isolatie van de buitenschil.

Met het eindresultaat wordt echte duurzaamheid bereikt. Enerzijds door hergebruik van het bestaand vastgoed, anderzijds doordat energiebesparingen kunnen worden bereikt die concurreren met nieuwbouw.

Advertenties

Een Reactie op “De Waterwijzer: het kantoor van de toekomst?!

  1. Mooi hoor Peter. Je hebt echt de kern van Modernisering Monumentenzorg te pakken. Het gebouw krijgt zo echt een toekomst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s