Gebiedsvisie Lelycentre #Lelystad > Little Manhattan. #waterwijzer

Het Lelycentre gebied ligt als een eiland omsloten door de Zuigerplasdreef, de Houtribdreef, de Parkdreef en de Polderdreef. Het Stadspark en het Smedinghuis vormen daarin twee zwaartepunten maar ook De Waterwijzer, het woongebouw De Meerkoet, het Bastion en het Lelycentre dragen voor een belangrijk deel bij aan de identiteit van het gebied.

Het Lelycentre, het Stadspark en het gebied van De Waterwijzer tot aan het Smedinghuis is aan het verloederen vanwege achterstallig onderhoud, leegstand of een laag investeringsniveau. Met de herontwikkeling van De Waterwijzer ligt een herijking van de strategische koers voor de hand. Met deze gebiedsvisie wil ik de discussie voeden.

Fase 1

De renovatie / herontwikkeling van De Waterwijzer tot bedrijfsverzamelgebouw is een belangrijke impuls voor het gebied. Met de herbestemming van het Maerlanthuis 8a naar loftappartementen en de invulling van Lelystaete (Maerlant 10) naar een creatieve broedplaats voor kunst en cultuur in combinatie met woonwerk appartementen ontstaat langs de Polderdreef een aantrekkelijk woon – werk milieu.

Fase 2

Dit milieu kan nog interessanter worden indien het Maerlanthuis (Maerlant 16) wordt herontwikkeld met winkels. Hier past een groot wijkwinkelcentrum (ca. 4.000m²) met een supermarkt en diverse winkels uit het Lelycentre. Een accent op de locatie met (zorg)appartementen kan hier niet misstaan. Met een verplaatsingsstrategie van de winkels van het Lelycentre naar de polderdreef maakt het mogelijk om woningbouw op de locatie van het Lelycentre te realiseren. Zodra het wijkwinkelcentrum is gerealiseerd past een herprofilering van de polderdreef.

Fase 3

Om de nieuwbouwplannen en de herprofilering van het Stadspark mogelijk te maken kan aan de Parkzijde (eengezinswoningen) en het Stadspark (appartementen) woningbouw worden gerealiseerd.

In de volgende fase kan aan het Snijdershof een 2e supermarkt worden gerealiseerd. De horecagelegenheid kan verplaatst worden naar het Stadshart, het Leger des Heils kan een nieuwe vestiging realiseren aan het Zuiderwagenplein.

Fase 4

Uiteindelijk kan op het Noorderwagenplein en het voormalig Lelycentre een aantrekkelijk woongebied worden gerealiseerd met een eigen stadsplein ter hoogte van de Weversstraat. Het stadsplein vormt een natuurlijke barrière tussen het Smedinghuis en het woongebied.

Met een aantal kleinere ingrepen (stedelijke accupunctuur) ter hoogte van de Centrumbrug en de Atolwijk (Koraalrif, Bovenover, Strand) wordt de relatie met de omliggende wijken verbeterd.

Het uiteindelijk resultaat is een gevarieerd programma op het gebied van wonen, zorg, winkelen, werken en kunst & cultuur. Vanwege het programma maar ook het rechthoekige karakter en de hoogbouw doet het mij denken aan
Little Manhattan.

Financiering

De eigenaren van het Lelycentre en de locatie Maerlant 16 zijn op dit moment de belangrijkste stakeholders maar de financiering van het plan wordt mogelijk gemaakt door een focus op de huurders in plaats van het (grond)eigendom. Het ‘verhuizen’ van huurders levert geld op en dat maakt herontwikkeling mogelijk. Een belegger wil graag investeren in een (nieuw) winkelcentrum met huurders en heeft daar meer geld voor over dan investeren in grond. Zodra we de huurstroom van de huurders kapitaliseren wordt herontwikkeling mogelijk.

Advertenties

4 Reacties op “Gebiedsvisie Lelycentre #Lelystad > Little Manhattan. #waterwijzer

  1. Hier vindt je ook nog een filmpje van de plannen: http://bit.ly/videoblog120208

  2. Gaaf idee Peter,

    Wanneer kan ik mijn kantoor daar openen?

    Ed

  3. Morgen? Het Maerlanthuis is per direct beschikbaar. De eigenaar moet alleen mee willen werken 😉
    Mocht je daadwerkelijk interesse hebben mail me dan even wat je nodig hebt.

  4. Peter, dit spreekt aan en hoeveel tijd denken jullie hiervoor nodig te hebben?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s