Blog @pkrol80 | Crisis als kans! Improviseren, inleven en motivatie.

Er gaat van alles mis in de samenleving: economie (de banken- en landencrisis), gezondheidszorg (marktwerking in de zorg), onderwijs (kwaliteit van onderwijs). De natuurlijke neiging is om nog meer regels (en / of slimmere beloningen) op te stellen om op die manier de zaken te herstellen.

Dit gaat volgens mij niet werken. Wat we nodig hebben is een paradigma shift waardoor we anders naar de wereld gaan kijken en ons handelen daarop aanpassen. Aan de hand van twee inspirerende TED Talks wil ik hierop ingaan.

 

Barry Schwartz: Using our practical wisdom

Barry Schwartz haalt in zijn TED Talk aan dat we, naast betere regels en behoorlijk slimme stimulansen, deugd nodig hebben, we hebben karakter nodig, we hebben mensen nodig die het goede wíllen doen. Specifiek, praktische wijsheid. Je moet je niet alleen weten hoe je je moet gedragen maar je moet ook willen deugen.

 

Hoe wordt je wijs? Als je mensen regels geeft die ze moeten naleven ontwikkelen ze geen gezond verstand om te weten wat ze in een bepaalde situatie moeten doen. Je moet beseffen dat situaties nooit zwart of wit zijn, maar grijs. Je moet kunnen improviseren, je goed inleven in een ander. Maar op het werk durven we daarop niet te kunnen vertrouwen. We stellen regels op en we verwachten dat die worden nageleegd.

Improvisatie: Geef mensen het vertrouwen en de mogelijkheid om zelf na te denken, geef mensen de kans om te improviseren en daar iets van leren. Fouten? Het is geen doodzonde, maar in de toekomst worden we daar beter van. Want zo krijg je betere, meer gedreven en betrokken medewerkers. Nu maak je een fout, maar later doe je iets geweldigs omdat je van je fouten hebt geleerd. We creëren een samenleving waar je geen fouten maken. Laten we van onze fouten leren.

Inlevingsvermogen:  We krijgen meer tijd om ons te richten op relaties met anderen en de voldoening daar uit putten. Ik heb vandaag iemand geholpen. Dus als de crisis aanhoudt worden mensen misschien minder materialistisch en bouwen ze relaties op met hun werk en met andere mensen.

 

Dan Pink: The surprising science of motivation

Dan Pink houdt een pleidooi om opnieuw na te denken over hoe wij onze bedrijven (en onze zaken) managen. Mensen motiveren wij met financiële prikkels maar onderzoek toont aan dat het omgekeerde effect wordt bereikt. Het stompt het denken af en blokkeert de creativiteit.

“We concluderen dat financiële prikkels de algehele prestatie negatief kunnen beïnvloeden.”

 Motivatie: Zijn pleidooi steunt op intrinsieke motivatie. Op de wens om dingen te doen omdat ze ertoe doen, omdat we ze leuk vinden, omdat ze interessant zijn, omdat ze deel zijn van iets belangrijks. Volgens Dan Pink draait dat nieuwe besturingssysteem rond drie elementen: autonomie, meesterschap en zinvol doel.

Autonomie, de drang om ons leven te sturen. Meesterschap, de wens om alsmaar beter te worden in iets dat ertoe doet. Zinvol doel, het verlangen om te doen wat we doen in dienst van iets dat groter is dan onszelf. Dit zijn de bouwstenen van een geheel nieuw besturingssysteem voor onze bedrijven.

Steeds meer organisaties willen een overstijgend doel en mensen willen daar ook graag aan bijdragen (zie ook Wikipedia en Linux). Organisaties die floreren worden bezield door een doel en daarmee creëren we een betere wereld.

 

Pleidooi!

De huidige economische crisis biedt kans op groei en nieuwe zakelijke oplossingen door improvisatie, inlevingsvermogen en de wens om dingen te doen omdat ze er toe doen. Door tijd te nemen om jezelf en je bedrijf of organisatie te veranderen biedt dit mogelijkheden voor de toekomst.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s