Blog @pkrol80 | De Spontane Stad: Lelystedelingen als meemakers.

De nieuwe bibliotheek organiseert iedere tweede woensdag van de maand een debat over Almeerse onderwerpen. Afgelopen woensdag (11-01-2011) was ik aanwezig bij het debat ‘Crisis als kans?’. Helaas niet zo’n interessant debat waarop ik gehoopt had maar er waren wel twee leuke gasten met interessante projecten aanwezig.

Bastaan Gietema (St. Art Culture) was als spreker aanwezig en vertelde iets over City Sjopping Mol. Een leuke pop-up store met een veelzijdig aanbod van kunst en cultuur van en voor Almeerders, georganiseerd door creatieve ondernemers. De City Sjopping Mol heeft enkele maanden een leegstaande winkelruimte in de CityMall-Almere in bruikleen gekregen waar zij een tijdelijke winkel hebben gerund.

foto: city sjopping mol

Na het debat, onder het genot van een drankje kwam ik in contact met Stefan Dammen. Hij is een beeldend kunstenaar en initiatiefnemer van New Town Nomads. New Town Nomads zoekt uitwisseling tussen bedrijfsleven, kunstenaars en het publiek. De komende periode zullen een aantal kunstenaars zich tijdelijk vestigen in het WTC Almere waar zij hun kunst kunnen maken en presenteren.

Wat mij betreft twee inspirerende voorbeelden van stedelingen als makers van de stad en een mooi voorbeeld van hoe De Spontane Stad vorm krijgt. Het stedebouwkundig bureau Urhahn Urban Design heeft het manifest ‘De Spontane Stad’ opgesteld waarin zij de gebruikers centraal stellen en deze als de belangrijkste ontwikkelaars van de stad zien. In een geplande stad zoals Almere en Lelystad is weinig ruimte voor spontaniteit maar deze initiatieven tonen aan dat er wat broeit.

Deze crisis geeft mensen de mogelijkheid om dit soort initiatieven te starten. Ook ik heb in 2010 de mogelijkheid gehad om, mede vanwege de crisis in het vastgoed, met een creatief contract een kantoorruimte in het stadshart van Lelystad een S2M vestiging te starten.

Nu ben ik gevraagd door een vastgoedeigenaar om in een bestaand kantoor- en bedrijfshal in Lelystad een nieuw initiatief te starten: een broedplaats voor de creatieve industrie. Inmiddels ben ik in gesprek met een aantal ondernemers en creatievelingen om op korte termijn te starten maar ik zoek nog meemakers. Dus, ben jij een creatieve ondernemer, kunstenaar of muzikant en zoek jij ruimte om jouw ding te doen. Neem contact met mij op dan maken we een afspraak op locatie om iets spontaans te doen.

Advertenties

Een Reactie op “Blog @pkrol80 | De Spontane Stad: Lelystedelingen als meemakers.

  1. Wat een gaaf plan! Zitten zoveel kunstenaars in Lelystad! Vind het ook een mooie insteek om Lelystad tot leven te brengen. Als het goed is zit er een groep kunstenaressen op de Kempenaar, naast JTL. Wie weet, een mooie plek voor hen! Je hebt het over muzikanten, maar denk je dan ook aan bijv opnamestudio’s, oefenruimtes?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s