Blog @pkrol80 | Een gebiedsvisie is nodig voor de kantorenmarkt in Lelystad!

Uit eigen onderzoek blijkt dat 60.000 m² kantoorruimte in Lelystad leeg staat (document) waarvan 37.000 m² (14,7%) op specifieke kantorenlocaties. Met een opname van 4.500 m² (2009) en 1.000 m² (2010) de afgelopen jaren (opname 2011 is nog niet bekend)  zal dit een structureel probleem zijn.

Image

Afbeelding: overzicht aangeboden kantoren in Lelystad (kantorenlocaties)

De omvang van de leegstand neemt voor met name de eigenaren en de overheid (verloedering openbaar gebied) problematische vormen aan. De gemeente Lelystad heeft in 2010 een Kantorenonderzoek uitgevoerd waarin wordt voorgesteld om de bestaande voorraad te onttrekken en verminderd toevoegen van nieuwe kantoorruimte aan de voorraad.

Overige aanbevelingen in het Kantorenonderzoek Lelystad 2010 zijn:
– kantorenfonds voor herstructurering, – regionale samenwerking, – verbetering van het imago van Lelystad, – actiever beleid (accountmanager),
– marktonderzoek en – monitoring kantorenmarkt.

Het Lelycentre, Stadshart en De Meent / De Veste / De Schans worden in het rapport genoemd waar structurele leegstand is.

Wat mij betreft gaan de conclusies niet ver genoeg. Waar aan voorbij wordt gegaan is de grote spreiding van kantorenlocaties in Lelystad, verder is de vestiging van bedrijven in kantoorruimten op bedrijventerrein bijzonder groot. De NEPROM geeft aan dat gebiedsvisies nodig zijn voor de aanpak van de kantorenleegstand.

‘Wanneer overheden, eigenaren, beleggers, projectontwikkelaars en gebruikers de handen ineen slaan kunnen zij op locatieniveau de kantorenleegstand aanpakken. Een breed gedragen visie op de potentie van een gebied is nodig om toekomstgericht de noodzakelijke (des)investerings-beslissingen te kunnen nemen. ‘ NEPROM (2010)

Op basis van een gedeelde visie kunnen gebouweigenaren (des) investeringsbeslissingen nemen, de gemeente  kan kaders stellen (beleidsmatige en juridisch/planologische i.c.m. de planvoorraad) zodat gestuurd kan worden op een positief vestigingsklimaat. Belangrijke vragen zijn: blijft het gebied een kantorenlocatie? Zo ja: welke problemen (kwaliteit, bereikbaarheid) zijn er? En zo nee, welke alternatieven (sloop, herbestemming of tijdelijke invulling) zijn er?

Omdat eigenaren pandgericht denken is wat mij betreft de gemeente aan zet om een aanzet te geven en zijn regierol op te pakken. Het creëren van voldoende ruimte en kwaliteit van kantorenlocaties kan tenslotte bijdragen aan het verbeteren van het vestigingsklimaat voor bedrijven. En dat is wat mij betreft in het belang van de overheid.

Advertenties

4 Reacties op “Blog @pkrol80 | Een gebiedsvisie is nodig voor de kantorenmarkt in Lelystad!

 1. Duidelijk verhaal. We hebben in Deventer iets dergelijks gedaan, op eigen initiatief. Dat begint nu vorm te krijgen, kijk voor meer info op http://www.hanzeparkdeventer.nl. Lijkt me interessant om ook Lelystad eens onder de loep te nemen, wellicht zien we kansen. Wil jij ons een rondleiding geven?

 2. Wat goed om zoveel betrokkenheid met de Lelystadse kantorenmarkt aan te treffen. Uw pleidooi voor een gebiedsvisie voor kantoren, uitspraken (duidelijkheid voor investeerders) over welke locaties blijven en welke niet, in navolging van de NEPROM is helder. Lelystad werkt daar meerjarig in Plabeka*-verband aan (www.metropoolregioamsterdam.nl; “Uitvoeringsstrategie Plabeka 2010-2040, Snoeien om te kunnen bloeien”). U kunt de voortgang van dit proces volgen op de website.
  De leegstand van kantoorruimte op de bedrijventerreinen is in het eigen kantorenonderzoek van de gemeente uit 2010 inderdaad niet meegenomen. In Plabeka*-verband wordt dit wel gedaan.

  Met vriendelijke groet,
  Robert-Jan Moorman, afdeling Beleid, gemeente Lelystad.

  *=Platform Bedrijven en kantoren Metropoolregio Amsterdam.

 3. @Robert-Jan ik zie in het document (punt 2.6) inderdaad dat jullie een nadere analyse maken van de kansrijke kantoorlocaties. Ik ben zeer benieuwd hoe jullie dit vormgeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s