Blog @pkrol80 | Herbestemmen van De Waterwijzer! Waarom slopen als het ook anders kan. | Lelystad

Een stad wordt pas echt levend als er littekens aanwezig mogen zijn. Botox niet alle rimpels weg maar leer de ervaring en het verleden te waarderen.´ Iris v’t Bosch.

In Lelystad is er een flinke maatschappelijke discussie aan de gang over de sloop van het gebouw De Waterwijzer in het Lelycentre. De Flevopost en Omroep Flevoland geven op hun website een mooi overzicht van alle artikelen en het college zet alle feiten op een rij. Het lijkt erop dat het college vasthoudt aan zijn afspraken met de VOF Maerlant en daadwerkelijk overgaat tot sloop van het gebouw. De ‘VOF Maerlant’ (een consortium van bouwbedrijf Van Wijnen, Alliantie projectontwikkeling en woningbouwcorporatie Centrada) heeft plannen om er 35 sociale huurwoningen te bouwen.

Wat mij opvalt is dat de gemeente stug vasthoudt aan zijn besluit en niet ingaat op de argumenten om De Waterwijzer te behouden. Het contract ligt er met de VOF en daarom wordt er rücksichtslos de sloophamer gehanteerd. De VOF Maerlant houdt zijn kaken stijf op elkaar en reageert niet in het openbaar. Zij kunnen in overleg met de gemeente besluiten dat uitstel van de sloop tot de mogelijkheden behoort en op die manier ruimte geven voor nieuwe initiatieven in het gebouw. De gemeenteraad heeft volgende week dinsdag het laatste woord. Als de raad instemt met het ‘onttrekken aan het openbaar verkeer’ van de brug, staat niets de sloop nog in de weg.

# Bijzonder gebouw
Maar waarom moet het pand blijven bestaan? De welstandsnota van 2007 spreekt over De Waterwijzer als ‘De Waterwijzer heeft als kenmerk dat het op een originele wijze omgaat metverkeer: medewerkers en bezoekers parkeren de auto en de fiets onder hetgebouw waartoe het gebouw vrijwel geheel op poten staat’ en ‘bijzondere detaillering maakt het gebouw architectonisch interessant.’

Lelystad heeft al niet veel gebouwen om trots op te zijn en dan willen ze ook nog zo’n karakteristiek gebouw slopen. Zoals ik Iris v’t Bosch al aanhaalde geeft De Waterwijzer Lelystad karakter, en dat heeft Lelystad nodig. Alleen daarom is het behoud van De Waterwijzer interessant.

# Ruimte voor experimenten
Lelystad heeft een rijke traditie in het plannen van de toekomst van de stad. Veelvuldig worden ‘greenlands’ omgetoverd tot mooie wijken (Landstrekenwijk, Landerijen en Warande). Altijd gaat uit dit uit van een strak omlijnde plannen waar geen ruimte is voor experimenten en waar alles nieuwbouw is. Er is geen spontaniteit en geen ruimte voor een ander geluid.

Steden hebben plekken nodig waar ruimte is om anders te zijn, ruimte om te experimenteren. Mooiste voorbeeld is wat mij betreft het NDSM terrein. Je wilde daar een aantal jaren geleden niet dood gevonden worden en nu is het één van de hipste plekken van Amsterdam. Is dit mogelijk in Lelystad? Volgens mij wel.

# De Spontane Stad
Op 30 maart jongstleden heeft het ALS een Architectuurcafé georganiseerd met als thema ‘De wording van een stad’. Eén van de sprekers was Sjoerd Feenstra van Urhahn Urban Design. Hij sprak over ‘De Spontane Stad’.

‘Duizenden bewoners, ondernemers en verenigingen willen zich inzetten voor verbetering van de eigen leefomgeving. Kleinschalig initiatief is de aanjager waardoor een verouderd bedrijventerrein, stadsrand of krachtwijk zich alsnog ontwikkelt. Voor deze stilstand biedt Urhahn Urban Design het perspectief van de spontane stad. Kleinschalige maakbaarheid in combinatie met Hollandse ondernemersgeest trekt de stad weer vooruit.’

Karakteristieke gebouwen zijn nodig om een stad levend te houden, ruimte voor experiment geeft een stad identiteit en een spontane stad verhoogt de betrokkenheid van ondernemers en bewoners. Wie wil dat nu niet?

Hoe nu verder?
‘create emperance’ – ‘create incompletness’ – ‘create imperfection’ 

Ik stel voor dat de gemeente en de VOF Maerlant Lelystad twee jaar de tijd geeft om te experimenteren en de bewijslast te leveren dat De Waterwijzer het behouden waard is. Tot die tijd is (bijna) alles mogelijk. Een plek voor culturele en maatschappelijke instellingen (van lokale kunstenaars, een dansschool tot een toneelvereniging), voor instellingen op het gebied van zorg en welzijn, studentenhuisvesting en / of een vleugel voor ondernemers met een ‘Seats2Meet’-achtige structuur: kleine bedrijven, die weinig ruimte nodig hebben.

Een interessant ‘mixed use’ kantoorgebouw van. Nederland staat er vol mee: Caballero Fabrief (Den Haag) en Van Nelle Ontwerpfabriek (Rotterdam). De eerste initiatieven van bewoners en ondernemers uit Lelystad zijn bekend (klik hier). De gemeente hoeft alleen de deur open te zetten en ruimte geven om te experimenteren.

Na 2 jaar kan de balans opmaken en kijken of het pand het behouden waard is. En dan niet alleen financieel maar zeker ook wat het doet voor de stad.

Wie gaat dat betalen? Gebruikers van het gebouw betalen huur naar rato van hun daadkracht. Kan dat in Lelystad? Geen idee, maar mijn mening is dat als de gebruikers de noodzaak zien dat De Waterwijzer behouden moet blijven omdat de locatie interessant is dan komen ze wel met geld over de brug.

En de plannen van de VOF? Er zijn genoeg interessante plekken in de stad waar je die 35 huurwoningen wel kwijt kan. Een kleine opsomming: De Veste, locatie Grontmij in de Gondel, Warande of Landerijen.

Advertenties

Een Reactie op “Blog @pkrol80 | Herbestemmen van De Waterwijzer! Waarom slopen als het ook anders kan. | Lelystad

  1. Beste Peter, misschien niet zo ter zake doende, maar dank voor het delen van je kennis. Ik heb genoten van de prachtige info die je hebt gegeven over ‘mixed use’ kantoorgebouwen van Nederland, Zoals de Caballero Fabriek (Den Haag) en Van Nelle Ontwerpfabriek (Rotterdam).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s